Hoe maak ik een nieuw blogbericht?

image/svg+xml

Hoe maak ik een nieuw blogbericht?

Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft om een nieuw blogbericht op uw website te posten.
U heeft de volgende informatie nodig:

 • Uw website adres;
 • Uw WordPress gebruikersnaam;
 • Uw WordPress wachtwoord.

Stap 1 – Inloggen op uw website

Om een blogpost te kunnen maken moet u eerst inloggen op de WordPress installatie van uw website. U kan de inlogpagina vinden door naar uw webadres met daar achter /wp-login.php te browsen. Is uw webadres example.org? Dan vindt u uw inlogpagina op example.org/wp-login.php

Op het inlogscherm moet u twee dingen invullen: vul bij Gebruikersnaam of e-mailadres uw WordPress gebruikersnaam in en bij Wachtwoord uw WordPress wachtwoord.  Klik vervolgens op Inloggen om naar uw WordPress installatie te gaan.

Stap 2 – Het blogbericht aanmaken

Als u bent ingelogd op uw WordPress installatie wordt u begroet met de WordPress welkomstpagina. Om naar uw blogberichten te gaan klikt u links uit het menu Berichten (Engels: Posts). Hier vindt u een overzicht met al uw blogberichten. Om een nieuw bericht aan te maken, klik bovenaan de pagina, achter de titel, op de knop Nieuw bericht (Engels: Add new).

Stap 3 – Het blogbericht aanpassen

Zodra u een nieuw bericht heeft aangemaakt wordt u naar de bewerk pagina geleid (afbeelding 1). Hier kunt u alle belangrijke elementen aan uw blogbericht aanpassen. In het eerste veld bovenaan de pagina kunt u de titel van het blogbericht aanpassen. Het tweede veld is het content veld. Hier kunt u de inhoud van uw blogbericht aanpassen. Dit veld heeft een toolbar om uw tekst aan te passen. De toolbar heeft de volgende functionaliteiten:

 1. Paragraaftype
 2. Dikgedrukt
 3. Schuingedrukt
 4. Ongeordende opsomming
 5. Geordende opsomming
 6. Blockquote
 7. Links uitlijnen
 8. Centreren
 9. Rechts uitlijnen
 10. Link toevoegen
 11. Lees-meer-tag toevoegen
 12. Toolbar weergeven/verbergen

U kunt nog extra functies weergeven door op Toolbar weergeven te drukken (12). De extra functies zijn als volgt:

 1. Tekst doorhalen
 2. Horizontale lijn
 3. Tekst kleur
 4. Plakken als tekst (zonder opmaak)
 5. Opmaak verwijderen
 6. Speciaal karakter invoegen
 7. Inspring verkleinen
 8. Inspring vergroten
 9. Ongedaanmaken
 10. Opnieuw
 11. Sneltoetsen weergeven

Nadat u uw bericht heeft geschreven is het belangrijk dat u het opslaat, anders verdwijnt het bericht weer als u van de pagina af gaat. Dit kan op twee manieren: opslaan als concept of publiceren. U vindt deze opties aan de rechter kant van het scherm (afbeelding 2). Als u het bericht opslaat als concept zal het niet zichtbaar zijn op de live website, alleen voor u in de WordPress installatie. U kunt dan later terugkomen en het bericht weer aanpassen. Als u het bericht publiceert wordt het gepubliceerd op de live website. Iedereen kan dan uw blogbericht zien. Zodra het gepubliceerd is kunt u er geen andere concepten meer van opslaan.


Afbeelding 1 – Blogbericht editor


Afbeelding 2 – Het opslaan van uw blogbericht

Stap 4 – De metadata aanpassen

Nadat u een bericht heeft gemaakt is het belangrijk dat de metadata in orde is. Hiermee wordt bedoelt alle gegevens over uw bericht die mensen, en search-engines, kunnen zien over uw bericht. Als eerste kunt u uw bericht een categorie geven. Dit vindt u aan de rechter kant van het scherm (afbeelding 3). Selecteer hier een al eerder gebruikte categorie of klik op Nieuwe categorie toevoegen om een nieuwe categorie aan te maken.


Afbeelding 3 – Blogbericht categorieën

U kunt uw berichten ook tags geven. Dit zijn steekwoorden die te maken hebben met uw blogbericht. U vindt de Tags afdeling aan de rechterkant van het scherm (afbeelding 4). Type een steekwoord en druk op Toevoegen om het steekwoord toe te voegen. U kunt ook meerdere steekwoorden toevoegen gescheiden door een komma om vervolgens op toevoegen te drukken. Als u vaak dezelfde steekwoorden gebruikt kunt u op Kies uit meest gebruikte tags klikken om de meeste voorkomende steekwoorden op uw website weer te geven.


Afbeelding 4 – Blogbericht tags

Tenslotte kunt u uw blogbericht een uitgelichte afbeelding meegeven. Afhankelijk van de website wordt deze afbeelding gebruikt in de verwijzing naar het bericht en komt hij vaak bovenaan in uw bericht te staan. U vindt deze optie aan de rechterkant van het scherm (afbeelding 5). Klik op Uitgelichte afbeelding kiezen om de afbeelding voor uw bericht te kiezen. In het verschenen venster kunt u een afbeelding kiezen uit uw media bibliotheek of  een eigen afbeelding uploaden door linksboven op Bestanden uploaden te klikken.


Afbeelding 5 – De uitgelichte afbeelding

Sommige websites ondersteunen meerdere soorten blogberichten. Dit berichttype kunt u aan de rechterkant van uw scherm vinden (afbeelding 6). Met elk type bericht geeft u andere functionaliteiten mee aan het blogbericht.


Afbeelding 6 – Berichttypes

Vergeet nooit om uw bericht regelmatig op te slaan!

Was this article helpful?

Related Articles